Laitoimme kyyttösonnimme Lelun puolesta seuranhakuilmoituksen Facebook- sivuillemme muutama viikko sitten. Ilmoitusta jaettiin somessa sen verran ahkerasti, että se tavoitti lähes 40 000 ihmistä. Tämä oli ilmeisesti tarpeeksi suuri otanta Suomen alkuperäisrotuihin kuuluvan kyytön luomukasvattajista, sillä aivan loistavia morsianehdokkaita sateli ympäri Suomen. Sen verran huomiota senssi-ilmoitus herätti, että lopulta siitä tehtiin juttu myös Maaseudun Tulevaisuus- lehteen. Ja kyllä kannatti, sillä muutaman viikon sisään pääsemme noutamaan Ylikallion kyyttötilalta ihanaisen Inga- lehmän Lelun emännäksi!

lehmä Inga- kyyttölehmä. Kuva: Anne Rintamäki

Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun paikallinen Maaherran tila tarvitsi hevoselleen seuraksi toisen kavioeläimen ja lopulta meidän tilan pikkuruinen poni lähetettiin hoitamaan tätä vaativaa tehtävää. Poni tietysti käyttäytyi niin kuin ponit käyttäytyvät – tilan isäntä sai mm. yhtenä heinäkuisena aamuyönä puhelun palomestarilta, että mahtaisiko olla teidän hevosia, jotka juoksevat maantiellä kylälle päin kilometrien päässä kotilaitumelta. No, jostain syystä meitä kuitenkin haluttiin kiittää ponin lainaamisesta ja tilan emäntä lahjoitti meille kyyttövasikan. Niin Lelu muutti Jokinotkolle. Muutenhan meidän tilalla on keskitytty Hereford- rotuisiin sonneihin eli tämä pieni, mutta pippurinen alkuperäinen suomalainen oli varsin eksoottinen ilmestys tummempien karvaturrikoiden seassa. Sisulla ja kokoaan isommalla egolla Lelu kuitenkin otti paikkansa sonnien poikamieslaumassa.

Vaikka kyytöt eivät kasvata yhtä mahtavaa karvapeitettä kuin herefordit, Lelu pärjäsi hyvin ulkokasvatuksessa. Meidän sonnit kulkevat siis myös talvella vapaasti laitumilla ja metsätarhoissa ja vetäytyvät katoksiin ja makuuhalleihin vain märehtimään ja nukkumaan. Aika kului ja kyyttö kasvoi – ainakin leveyssuunnassa. Lelu täytti maaliskuun 1. päivä 2 vuotta eli se tuli sonnien maailmassa miehen ikään. Ja ihan komialtahan tuo jo näyttääkin!kuva

Sen verran mukava kaveri tämä kyyttöherra on, että tarjosimme sitä ensin muutamalle tilalle siitoskäyttöön, mutta kellään ei tuntunut olevan tarvetta siitossonnille juuri nyt. Tämän takia päätettiin kääntää homma toisinpäin ja ruveta etsimään morsmaikkua Lelulle. Kyyttöpariskunnan on tarkoitus asustaa Jokinotkon pihapiirissä kesän ajan niin, että kotieläinpihan vieraat pääsevät vähän lähempää nautaeläimiäkin näkemään. Meidän sonnit ovat nimittäin yleensä siellä laitumen takanurkassa kun pihaan tulee vieraita ihmisiä. Samalla autamme osaltamme ylläpitämään Suomen kyyttökantaa, koska tämä alkuperäisrotu on jo uhanalainen. Samasta syystä pihassamme käyskentelee rotupuhtaita suomenhevosia ja suomenlampaita. Kanoissakin suosimme maatiaisia.

Alkuperäisen seuranhakuilmoituksen pääsee lukemaan täältä!